De e-bike; zorg voor een passende verzekering

Word jij ook zo vaak ingehaald door een e-bike? Of heb je er zelf een? Zorg voor een goede verzekering tegen diefstal én controleer of je verzekerd bent tegen aansprakelijkheid bij schade.

Aantal ongevallen stijgt
Meer e-bikes betekent vanzelfsprekend ook dat het aantal ongevallen waarbij een e-bike betrokken is, stijgt. Wanneer de eigenaar van een e-bike een verkeersfout maakt waardoor anderen schade lijden, dan is deze schade in het algemeen gedekt op de Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren, AVP. De meeste huishoudens in Nederland hebben een dergelijke verzekering, maar let op, die dekt geen speed pedelecs!

Speed pedelec of e-bike
Binnen de verkeersregels zoals die in Nederland gelden, is aandacht besteed aan de elektrische fiets. De regels die gelden voor normale fietsen, gelden ook voor de e-bike mits de trapondersteuning stopt bij het behalen van een snelheid van 25 km per uur.

Net zoals brommers kunnen worden “opgevoerd”, kan ook de blokkade op de trapondersteuning worden opgeheven. Zeker onder jongeren is dit populair. De juridische gevolgen zijn echter groot. Daarmee verliest de fiets zijn status van “fiets met trapondersteuning” en wordt de fiets een zogenaamde “speed pedelec”. Dit zijn snelle, elektrische fietsen waarvoor afzonderlijke regels gelden. De belangrijkste eisen zijn:

  • De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn.
  • Het rijbewijs AM is verplicht.
  • Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering is verplicht.
  • De bestuurder en eventuele passagier moeten een helm dragen.
  • Binnen de bebouwde kom mag op het fietspad niet harder dan 30 km worden gereden.

Een “opgevoerde e-bike” wordt dus beschouwd als een speed pedelec. Bij een ongeval heeft dit tot gevolg dat eventuele schade niet gedekt is onder de normale Aansprakelijkheids Verzekering voor Particulieren. De consequenties hiervan kunnen zeer groot zijn. Zeker wanneer als gevolg van het ongeval een andere verkeersdeelnemer letsel oploopt. Ouders doen er dus goed aan erop toe te zien dat hun “handige kinderen” niet de blokkade van de trapondersteuning opheffen.

Diefstal van de e-bike
De e-bike wordt ook steeds populairder bij dieven. Een goede verzekering is dan ook aan te bevelen. We zien bij onze relaties dat er vaak twee of meer e-bikes aanwezig zijn die veelal bijna altijd samen zijn. In de schuur, wanneer ze niet gebruikt worden. Of samen gestald bij horeca of overnachtingsplek. Te vaak zien we dan ook dat bij een diefstal beide fietsen verdwijnen. En dan praat je dus over een serieus financieel verlies.

Bij de keuze van een goede e-bike verzekering zijn er tal van zaken waarop moet worden gelet. Een aantal voorbeelden:

  • De premies per regio verschillen sterk. De verschillende verzekeringsmaatschappijen hanteren allemaal hun eigen regio-indeling.
  • Verzekeringsmaatschappijen gaan heel verschillend om met de vergoeding van de kosten van de accu. Waar de ene maatschappij lange tijd gewoon de waarde van een nieuwe accu vergoedt, hanteren andere verzekeringsmaatschappijen een (maandelijkse) afschrijving voor deze accu’s.
  • Verzekeringsmaatschappijen hanteren verschillende bedragen aan “eigen risico”.
  • Een fiets kan accessoires hebben. Denk aan fietstassen. Bij de ene verzekeraar kunnen deze wel en bij de andere niet worden meeverzekerd.
  • Tussen de verzekeringen bestaat verschil in de manier waarop de schade of het verlies wordt vergoed. Bij de ene verzekering ontvang je een geldbedrag, bij de andere verzekering heb je recht op reparatie of een nieuwe fiets. Dit laatste heet schadevergoeding in natura.
  • Verzekeringsmaatschappijen gaan verschillend om met de mogelijkheid om een tweedehands elektrische fiets te verzekeren.

Wij zoeken graag een voor u passende verzekering
De verschillen in voorwaarden en premies met betrekking tot e-bikes zijn groot. Als financieel deskundigen kennen wij deze verschillen en kunnen wij je adviseren welke verzekering van welke verzekeringsmaatschappij goed bij jouw situatie past. En wanneer je schade hebt opgelopen, helpen wij je graag in de contacten met de betreffende verzekeringsmaatschappij.

Deel dit artikel