3 oktober 2022 door Suzanne van der Aa

De Oudedagsreserve (FOR) gaat met pensioen

Op Prinsjesdag, afgelopen dinsdag 20 september, heeft het kabinet de Miljoenennota 2023 bekendgemaakt en het Belastingplan 2023 gepresenteerd. Op pensioenvlak is het meest belangrijk nieuws dat de oudedagsreserve regeling stopt per 1 januari 2023.

De fiscale oudedagsreserve (FOR) houdt in dat een ondernemer voor de inkomstenbelasting onder voorwaarden jaarlijks een deel van de winst fiscaal gefaciliteerd mag reserveren voor een oudedagsvoorziening. Het kabinet heeft echter vastgesteld dat de FOR in ongeveer de helft van de gevallen uiteindelijk niet wordt aangewend voor een oudedagsvoorziening en daardoor vaak alleen het effect van belastinguitstel heeft.

Het kabinet stelt voor om de fiscale oudedagsreserve (FOR), die door ondernemers die belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting kan worden benut, uit te faseren. Met ingang van 1 januari 2023 kan een FOR niet verder meer worden opgebouwd. De tot en met 31 december 2022 opgebouwde FOR kan op basis van de huidige regels worden afgewikkeld. 

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Zorgverzekering in 2023
Geplaatst op 23 november 2022
 
Alles wat je aandacht geeft groeit
Geplaatst op 26 oktober 2022

Meld me aan voor de nieuwsbrief