16 maart 2021 door Suzanne van der Aa

Het verboden B-woord dat nodig is voor je pensioen

Uit de Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van begin 2020 blijkt dat te weinig mensen beleggen. Inderdaad.. té weinig, omdat het echt nodig is om vermogen in stand te houden of te laten groeien. Het merendeel van alle mensen moet geld opzij zetten voor belangrijke doelen zoals pensioen, studie van de kinderen of eerder stoppen met werken.

Waarom beleggen mensen zo weinig?
In het rapport komt een schrikbarende conclusie voorbij. Bijna letterlijk, want mensen schrikken zich een hoedje als het over beleggen gaat. Ruim 55% geeft aan dat beleggen te riskant is. We vinden het eng. In dit artikel leggen wij uit waarom het voor jou niet spannend hoeft te zijn en hoe je een prettige beleggingservaring krijgt.

Het is natuurlijk wel interessant om te bepalen waarom mensen beleggen eng vinden. Dit heeft mogelijk te maken met de informatie die je krijgt. Die informatie beïnvloedt ons beeld. Een voorbeeld. Als ik je zou vragen welk dier je gevaarlijker vindt, een hond of een haai? Wat is dan je antwoord?

Mijn ervaring is dat de meeste mensen haaien eng vinden en honden lief. Dit is best verklaarbaar, want we zien de haai als een gevaarlijk mensenetend dier dat in de zee wacht totdat je daar lekker pootje gaat baden. Als iemand overlijdt aan de gevolgen van een haaienaanval, is het steevast wereldnieuws. Op zich is dit bijzonder, want hoe relevant is het voor ons dat iemand aan de westkust van Australië is overleden aan de gevolgen van een haaienaanval?

Het gevolg is echter dat we haaien als gevaarlijke dieren zien. Is dit wel terecht? In principe niet. Jaarlijks overlijden gemiddeld 5 mensen door een haaienaanval, terwijl in 2018 35.000 mensen overleden door toedoen van een hond.

Hierdoor ontstaat dus een vertekend beeld en dat is met beleggen niet anders. We horen vooral iets over beleggingen als het nieuwswaardig is en dat is bijna per definitie als het fout gaat.

Dus, veel mensen hebben gehoord van de woekerpolisaffaire en zien in de krant en op het journaal alleen items over ‘Een bloedrode dag op de beurs’. Nooit opent het NOS Journaal met ‘Het was vandaag een rustige dag op de AEX’. Dit doet wat met onze perceptie en dus ervaren teveel mensen beleggen als riskant. Helaas is dit onterecht.

Hoe zit het dan echt?
Beleggen betekent dat je risico neemt met je vermogen. Het doel is simpel. Je wilt rendement maken. Daar heb je risico voor nodig blijkt uit de definitie:

Rendement = de vergoeding voor het gelopen risico

De vraag is dan wat risico écht is. Volgens de theorie is risico de beweging van uw beleggingen. Simpel gezegd hoe hard jouw beleggingen schommelen. Zo zagen we in 2020 een daling van wel 30% op de Nederlandse AEX tijdens de eerste corona-lockdown. Dit lijkt eng en spannend. Maar kort daarna steeg de beurs weer met ruim 50% en dat allemaal binnen 9 maanden. Heftige bewegingen die erbij horen als je alleen in Nederlandse aandelen belegt. Deze schommelingen leveren je uiteindelijk wel een mooi rendement op. Het is belangrijk dat je dit vooraf weet en ook de tijd neemt om het rendement jouw kant op te laten komen. Kijk dus niet te vaak wat je beleggingen doen. Doe je dat wel? Dan zie je de schommelingen en daardoor word je geconfronteerd met de risico’s die erbij horen.

Kortom; de angst voor beleggen ontstaat bijna altijd door een aantal zaken:

  • De verkeerde perceptie
  • De verkeerde verwachtingen
  • Teveel betrokkenheid

In de realiteit levert goed gespreid en lange termijnbeleggen in verreweg de meeste gevallen mooie rendementen op.

Als je 15 jaar had belegd in wereldwijde aandelen, dan had je 231,8% rendement behaald. Anders gezegd: als je was gestart met 10.000 euro, dan was die 10.000 euro uitgegroeid tot 35.926 euro.

De reden dat weinig mensen dit resultaat gehaald hebben, is dat in die tijd de crash van begin 2000 nog vers in het geheugen lag. Daarnaast betaalden we toen nog hoge kosten om te beleggen en was beleggen niet zo toegankelijk als nu.

Een betere beleggingservaring
Wat zou een fijne beleggingservaring voor jou zijn? Deze vraag wordt vaak op dezelfde manier beantwoord: “Rustig, met een mooi rendement op termijn”. Wij zijn overtuigd dat we samen kunnen zorgen dat je deze fijne beleggingservaring krijgt. Door te starten vanuit een financieel plan, krijg je financieel inzicht. We zorgen dat er voldoende spaargeld is om tegenvallers op te vangen en dat je de uitgaven kunt doen die je wilt doen. Dit geeft financiële rust. Met het geld dat je over heeft gaan we dan op een verstandige manier maandelijks, eenmalig of een combinatie hiervan inleggen. Wij zorgen dat je een goed gespreide en prijsbewuste belegging krijgt die we voor je in de gaten houden. Zo kun je tijd maken voor belangrijke zaken, zonder dat je wakker ligt over jouw beleggingen. Wie wil dit nu niet?

Heb je interesse of wil je een kennismakingsgesprek over beleggen voeren? Neem contact met ons op via info@vanderaa-adviseurs.nl of op telefoonnummer 0412-647855.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Zorgverzekering in 2023
Geplaatst op 23 november 2022
 
Alles wat je aandacht geeft groeit
Geplaatst op 26 oktober 2022

Meld me aan voor de nieuwsbrief