19 november 2020 door Suzanne van der Aa

Hoe staat het ervoor met jouw cyberskills?

Het afgelopen jaar steeg het aantal politie-aangiftes van cybercrime met 66%, kregen ondernemers en kennisinstellingen te maken met  gijzelsoftware en liep de economische schade hierdoor navenant op.

Desondanks vinden Nederlanders zelf dat zij goed op de hoogte zijn van hun digitale veiligheid en schatten de kans dat zij schade ondervinden van online risico’s laag (10%) in.

De behoefte bij Nederlanders die achterlopen op online veiligheid om zichzelf te verbeteren, is ook laag.

Dat blijkt uit Veilig Online 2020, het jaarlijkse onderzoek naar het bewustzijn van Nederlanders rondom cybersecurity in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK)

Verschil tussen écht goed op de hoogte en (on)bewust negeren van risico’s
Uit het onderzoek blijkt dat er duidelijk verschil is tussen Nederlanders die écht goed op de hoogte zijn van de technische kanten van het internet en degenen die de digitale wereld omarmen als onderdeel van het sociale leven.

De eerste groep deelt liever niet (te) veel informatie over zichzelf online, omdat ze goed op de hoogte zijn van wat er allemaal met persoonlijke data kan worden gedaan. De laatste groep is lang niet altijd op de hoogte van digitale risico’s of wil deze niet zien. Zij vinden het geen probleem om informatie over zichzelf online te delen. Deze veelgebruikers van bijvoorbeeld sociale media vinden discussies over privacy ingewikkeld, overzien daarvan de gevolgen niet en menen er dus geen last van te hebben. Ze gaan de risico’s van hun gedrag liever uit de weg en lopen dus relatief veel gevaar.

Jong versus oud
Ouderen hebben vaak minder up-to-date kennis, maar onderschatten tegelijkertijd hun eigen kennis en overschatten daardoor hun persoonlijk gevaar. Zo is een fenomeen als Spoofing, waarbij de afzender van een e-mail, sms of Whatsapp bericht een valse identiteit aanneemt om aan geld of informatie te komen, later bekend bij ouderen dan bij jongeren. Internetcriminelen weten dit en richten zich daardoor vaker op deze doelgroep. Jongeren zijn beter op de hoogte, maar onderschatten desondanks hun persoonlijke gevaren waardoor zij ook slachtoffer worden van internetcriminaliteit.

Corona-effecten
Uit het onderzoek blijkt dat het thuiswerken als gevolg van corona een potentieel zwakke plek is voor bedrijven. Ondernemers en instellingen doen er meestal veel aan om de online veiligheid op orde te hebben, maar achter de voordeur worden door hun werknemers bijvoorbeeld lang niet altijd (bijna 1 op de 3 gevallen) wachtwoorden van routers of modems aangepast. Bovendien bevinden zich vaak andere, digitaal onveilige slimme apparaten in het thuisnetwerk.

Online test
EZK heeft een test ontwikkeld om je cyber skills te testen: https://www.alertonline.nl/cyberskillstest#/.

Het zijn 10 onderdelen die je niet allemaal in 1 keer hoeft af te ronden. Per onderdeel zijn het ook maar enkele vragen. De tijdsbesteding is +/- 10 minuten in totaal.

Op de site staan voor alle onderdelen van cyberrisico’s ook inhoudelijk tips. Ze kunnen je ook privé én zakelijk veel ellende besparen.

Meer weten?
Wil je meer weten over verzekeringsmogelijkheden zakelijk en/of privé? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Historisch lage rente: deze medaille heeft twee kanten
Geplaatst op 27 januari 2021
 
Avondklok-rellen en schade
Geplaatst op 27 januari 2021

Meld me aan voor de nieuwsbrief