Uw kind wordt 18, wat betekent dat voor uw verzekeringen?

Voor de Nederlandse wet is uw kind vanaf 18 jaar volwassen. Hij/zij mag stemmen en zelfstandig autorijden. Hoe zit het met de verzekeringen die u als ouder heeft afgesloten?

Zorg en aansprakelijkheid
Kinderen zijn tot hun 18e gratis meeverzekerd op de zorgpolis van hun ouders. Daarna moeten ze zelf een zorgverzekering afsluiten. Heeft uw kind een laag of geen inkomen? Dan kan zorgtoeslag worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Als uw kind thuis woont of elders woont en studeert, is het vaak tot zijn of haar 27e meeverzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden die verschillen per verzekeraar.

Auto en inboedel
Uit statistieken blijkt dat jonge bestuurders (18 – 24 jaar) vaker een ongeval veroorzaken dan mensen van 25 jaar of ouder. Daarom rekenen autoverzekeraars vaak een hogere premie. Er zijn zelfs verzekeraars waar jongeren niet welkom zijn.

Woont uw kind op kamers? De spullen in zijn/haar kamer zijn niet verzekerd op uw inboedelverzekering. Daarvoor moet uw kind een eigen inboedelverzekering afsluiten.

Uitvaartverzekering
Afhankelijk van de verzekeraar is uw kind tot 18 jaar (of soms zelfs 25 jaar) kosteloos of tegen een kinderpremie meeverzekerd op uw uitvaartverzekering. Vanaf 18 jaar kan uw kind een aparte uitvaartverzekering afsluiten.

Wordt uw kind (binnenkort) 18 jaar? Neem contact met ons op en wij helpen u met de verzekeringen voor uw kind.

Deel dit artikel