Samen een huis kopen? Denk dan hieraan!

Als u met uw partner een huis wilt kopen, kijkt u natuurlijk in de eerste plaats of het financieel is rond te krijgen. Maar er zijn meer belangrijke punten om op te letten.

De aankoop van een huis is voor de meeste mensen de grootste investering in hun leven. Het gaat om veel geld en meestal tekent u om 30 jaar lang elke maand een fors bedrag aan de hypotheekverstrekker te betalen. Het is dan ook belangrijk om goede afspraken te maken.

Hypotheeklasten
Sluit u samen een hypotheek af? Bespreek dan vooraf duidelijke hoe de hypotheeklasten worden verdeeld. Als u elk voor de helft eigenaar wordt, betekent dat niet automatisch dat ieder de helft van de hypotheeklasten betaalt. U kunt ook afspreken dat u de hypotheeklasten betaalt al naar gelang de hoogte van beide inkomens. Dan betaalt degene die meer verdient een groter deel van de maandelijkse rente en aflossing dan de ander. Maar houd dan ook rekening met de consequenties bij het eventueel uit elkaar gaan. Met een samenlevingsovereenkomst kunt u dit formeel laten vastleggen. Daarmee voorkomt u in de toekomst eventuele onenigheid.

Huwelijkse voorwaarden
Als u van plan bent te gaan trouwen, is het belangrijk na te denken over welke afspraken u met betrekking tot de woning en hypotheek wilt maken. Tot 2018 was het eenvoudig: als u niets had geregeld, trouwde u in gemeenschap van goederen en was u elk voor de helft eigenaar van alle bezittingen en schulden. Sinds begin 2018 huwt u niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar geldt de beperkte gemeenschap van goederen. Die wijkt op enkele belangrijke punten af van de algehele gemeenschap.

Eigen geld
U zult altijd een deel van de aankoop van een huis met eigen geld moeten betalen. Voor de kosten koper – al gauw 5 tot 6 procent van de koopsom – maar ook om niet maximaal te hoeven lenen. Als de een meer eigen geld inbrengt dan de ander, is het zaak goed vast te leggen wat ieder inbrengt. Maar daarmee bent u er nog niet. Het is goed om ook stil te staan bij wat er gebeurt als degene die er meer eigen geld in heeft gestoken zijn of haar inbreng terug wil hebben. Moet dan rekening worden gehouden met de eventuele overwaarde? Kortom, profiteert degene die meer eigen geld heeft ingelegd ook meer van een eventuele waardestijging van het huis? Of wordt slechts rekening gehouden met de extra inbreng in euro’s?

Schenking
Ook als een van de huizenkopers een schenking krijgt om de aankoop deels mee te financieren, is het belangrijk dit goed vast te leggen. Hetzelfde geldt als een van de partners geld leent, bijvoorbeeld van ouders of grootouders. Dan moet ook worden nagedacht over wat er gebeurt bij een scheiding of als een van de partners overlijdt.

Als u voor het eerst met uw partner een huis koopt, is het belangrijk om met elkaar duidelijke afspraken te maken en die ook vast te leggen. Wij informeren u graag over de belangrijke aandachtspunten en hoe u gemaakte afspraken goed kunt vastleggen.

Deel dit artikel