12 juni 2019 door Suzanne van der Aa

Sparen kost geld

“Consumentengoederen en -diensten waren in april 2,9 procent duurder dan een jaar eerder”, meldt het CBS. Zomaar een berichtje in een willekeurige krant waar de meeste mensen overheen lezen. Toch heeft dit berichtje enorm veel gevolgen voor u.

Wat betekent dit nu eigenlijk? Simpel gezegd heeft u 2,9% meer geld nodig in april 2019 om hetzelfde te kopen als in 2018. Zo kost een spijkerbroek in van €100 nu dus €102,90, en betaalt u 6 cent meer voor een kop koffie. Dat valt wel mee toch?

Schijn bedriegt
Een Nederlands gezin met twee kinderen, eigen huis en auto heeft gemiddeld €27.750 op de spaarrekening staan volgens het Nibud. Erg verstandig vinden wij, want u moet altijd een buffer hebben voor onvoorziene uitgaven. De kapotte wasmachine of een tegenvallende APK bijvoorbeeld.

U heeft dus altijd geld nodig op een spaarrekening voor tegenvallers. Daarnaast heeft u misschien ook wel speciale plannen de komende paar jaren. De voorziene uitgaven. Denk aan een vakantie, kleine verbouwing, of tóch die nieuwste serie van uw favoriete automerk. Ook het geld dat u hiervoor gebruikt zet u op een spaarrekening.

Heeft u naast deze onvoorziene en voorziene uitgaven nog geld over? Dan is sparen geen optie.

Dat heeft alles te maken met het nieuwsberichtje van het CBS. Want sparen kost u jaarlijks namelijk €796,45! Dit komt door inflatie. Inflatie betekent dat de waarde van geld minder wordt. Momenteel krijgt u op uw spaarrekening nog een beetje rente (0,03%), maar dat compenseert de inflatie (2,9%) bij lange na niet.

Een spaarrekening betekent voor veel mensen ‘zekerheid’, maar dit is een schijnzekerheid. Als u inlogt op uw bankrekening, dan ziet u hetzelfde saldo staan. En dat terwijl u per jaar dus bijna €800,- verliest. De inflatie ziet u niet, dus voelt u het ook niet.

Bent u in de gelukkige omstandigheid dat u meer dan de gemiddelde Nederlander hebt? Dan is uw verlies dus nog groter. Het kan zomaar zijn dat u dan ook nog eens te maken krijgt met belasting over uw vermogen. Bij bedragen vanaf €30.360 per volwassene, betaalt u 0,58% belasting.

Kortom, sparen kost u geld. Maar voor uitgaven op de korte termijn is dat niet erg, want alternatieven zijn nog risicovoller. Stel u voor dat u het geld voor onvoorziene en voorziene uitgaven gaat beleggen en de beurs daalt opeens flink. Dan betekent dat een groot verlies. Gaat dan nét uw wasmachine kapot of stond u op het punt om op vakantie te gaan met uw gezin? Dan heeft u helaas een probleem.

Dus, geld voor uw uitgaven op korte termijn mag wat minder waard worden. Maar, geld dat u over tien jaar nodig heeft moet minstens hetzelfde waard blijven. Stel, de situatie blijft gelijk. Dan is die €27.750 op de spaarrekening over tien jaar minder dan €20.000 waard. Een afname van bijna 8.000 euro!

Wat moet u dan wél doen?
Zoals geschreven: sparen is goed! Maar niet voor geld dat u op langere termijn nodig hebt. Dus wilt u nog wat rendement halen uit uw vermogen? Dan is beleggen noodzakelijk.

De vraag blijft dan: wanneer heeft u het geld nodig? Hoe langer de tijd, hoe meer risico u mag nemen. Heeft u uw geld minstens twaalf jaar niet nodig? Dan kunt u misschien wel alles in aandelen beleggen. Maar geld dat u eerder nodig hebt dan twaalf jaar, mag nooit dat risico krijgen.

Maak dus een plan voor uw geld. Een financieel plan. Wanneer heeft u wat nodig en waarom? Hoe belangrijk is het dat het geld er dan nog is? Mag het iets minder of meer zijn? Kunt u het uitstellen? Een goed opgesteld financieel plan geeft uw inzicht en overzicht en nog veel belangrijker: financiële rust! U heeft geen zorgen voor de korte termijn door voldoende spaargeld en u heeft kans dat in de toekomst uw wensen ook financieel haalbaar zijn!

Wilt u eens bijpraten over uw financiële situatie? Neem contact met ons op!

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Schenkingsvrijstelling tijdelijk omhoog
Geplaatst op 1 december 2020
 
Zorgverzekering in 2021
Geplaatst op 26 november 2020

Meld me aan voor de nieuwsbrief