23 november 2022 door Suzanne van der Aa

Zorgverzekering in 2023

Premie
Met de huidige inflatie wordt alles duurder. Dat geldt ook voor de zorgpremie. Deze premies stijgen per 1 januari 2023. Bij de ene zorgverzekeraar stijgt de premie slechts met een paar euro, terwijl de andere verzekeraar de maandpremie met meer dan € 10 verhoogd. De stijging wordt deels ook veroorzaakt doordat de collectiviteitskorting op de basisverzekeringspremie wettelijk niet meer is toegestaan per 2023.

Eigen risico
Het eigen risico blijft € 385. Het blijft ook zo dat je voor sommige vormen van zorg geen eigen risico betaalt. Een bezoek aan de huisarts valt bijvoorbeeld niet onder het eigen risico. Hetzelfde geldt voor zorg van een verloskundige. Krijg je een factuur voor het eigen risico en kun je het bedrag niet in een keer betalen? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Vaak kun je een betalingsregeling treffen. 

Vergelijken
Je kunt per 1 januari overstappen naar een andere verzekeraar, of bij dezelfde verzekeraar je verzekering aanpassen. Voor veel mensen is een lagere premie reden om over te stappen. Wij adviseren naast premie ook de keuzevrijheid voor zorgverlener en het vergoedingenpakket in jouw overwegingen mee te nemen. Wil je zelf jouw zorgverlener kunnen kiezen? En welke vergoedingen heb je wel of niet nodig? Een passende zorgverzekering hangt niet alleen af van gezondheid, maar ook van persoonlijke zaken als gezinsuitbreiding, een operatie of kinderen die (op termijn) toe zijn aan een beugel.

Een aantal keuzes die je voor jouw zorgverzekering maakt hebben direct invloed op de maandelijkse premie. De belangrijkste zijn:

Keuze 1: Eigen risico
In 2021 is het minimale eigen risico € 385. Je betaalt het eigen risico voor zorg die in het basispakket zit, niet voor zorg waarvoor je aanvullende verzekeringen afsluit. Het eigen risico geldt niet voor alle zorg. Voor een bezoek aan de huisarts geldt bijvoorbeeld geen eigen risico. Je kunt kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor premiekorting. Je maximale eigen risico is € 885.

Keuze 2: Soort polis - keuzevrijheid
De hoogte van je premie hangt ook af van het soort polis dat je hebt. Een restitutiepolis is het duurst, daarna komt de naturapolis. Een budgetpolis is het goedkoopst. Het verschil is dat je met een naturapolis of een budgetpolis niet helemaal vrij bent in het kiezen van je zorgverlener. Bij deze polissen krijg je de volledige kosten vergoed als je naar een zorgverlener gaat waarmee je verzekeraar een contract heeft. Ga je naar een andere zorgverlener? Dan betaal je de zorgkosten voor een deel zelf.

Keuze 3: Aanvullende verzekeringen
Denk na of je aanvullende verzekeringen wilt afsluiten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen of lenzen. Daarnaast zijn er vaak aparte pakketten voor de tandarts. Kijk of de kosten die je uitspaart, opwegen tegen de extra premie die je betaalt.
Wil je een aanvullende verzekering? Ga dan na wat de extra voorwaarden zijn. Met name bij de duurdere tandartsverzekeringen moet je een vragenlijst invullen of moet je tandarts een verklaring over je gebit afgeven. En soms geldt een wachttijd. Dat betekent dat de zorgverzekeraar de kosten pas na deze periode vergoedt.

Hulp nodig?
Wij helpen graag, ook kun je gebruik maken van onze zorgvergelijker particulier of zorgvergelijker zelfstandig ondernemer/mkb om te bekijken welke verzekering en verzekeraar het best past bij jouw wensen.

 

« Terug naar nieuwsoverzicht

 
 
Pensioen, daar moet je wat aan doen!
Geplaatst op 15 februari 2023
 
Sluiting met carnaval
Geplaatst op 15 februari 2023

Meld me aan voor de nieuwsbrief