Budgetteren is niet saai

Ze zeggen wel eens dat je je geld maar één keer kunt uitgeven. Een cliché, maar wel heel waar. Door met een stofkam door uw uitgaven heen te gaan kunt u veel geld besparen zonder dat het van invloed is op uw levenskwaliteit.

Een budget is een uitgeefplan
Wilt u meer grip op uw uitgaven, dan kunt u overwegen met een budget te gaan werken. Een budget klinkt als een dwangbuis. Het is echter vooral een middel om ervoor te zorgen dat u geld uitgeeft op de manier die u voor ogen hebt. En dat het niet ongemerkt tussen uw vingers door glipt. Uw financiën zijn immers pas goed geregeld als u weet hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel eruit gaat. Veel mensen hebben niet of nauwelijks inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Zo houdt slechts 20 procent van de huishoudens een online huishoudboekje bij, weet het Nibud. Budgetteren is voor de meeste mensen net zoiets als afvallen of sporten. Niet echt leuk om te doen, wel nodig. En iets wat niet leuk is om te doen, is moeilijk vol te houden. Dit is jammer, want waar u bij sporten en afvallen pas op de lange termijn resultaat ziet, is het resultaat bij budgetteren direct zichtbaar. U houdt meteen meer geld over.

Plan uw uitgaven
Er zijn uiteenlopende manieren om te budgetteren. Een budget is feitelijk niets anders dan een vooraf opgesteld plan voor uw uitgaven. De meeste mensen starten met een jaarbudget. Daarin worden de inkomsten en uitgaven verzameld en per maand berekend. Zo weet u wat u gemiddeld per maand kwijt bent. Een dergelijk budget geeft inzicht in uw lasten, maar is in de praktijk niet altijd praktisch. Het jaarbudget gaat uit van ideale maanden waarin de uitgaven het gemiddelde vormen van alle uitgaven in een jaar. Zulke maanden komen zelden voor, omdat inkomsten en zeker uitgaven variëren.

Nulbudget
Een variatie op het jaarbudget is het nulbudget. Bij deze manier van budgetteren verdeelt u aan het begin van een maand op papier al het geld dat binnenkomt. Elke euro krijgt een bestemming, voor boodschappen, huur of de energierekening. Maar ook een feestje of feestdag in die specifieke maand. Zo ziet u of er genoeg geld is voor alle uitgaven en kunt u zo nodig tijdig aanpassingen doen.

Reserveringen maken het budget kloppend
Wordt u ook wel eens verrast door een grote onverwachte rekening? Een tegenvallende eindafrekening van de energielasten of de garagerekening voor een onderhoudsbeurt? Dat is niet nodig als u maandelijks geld reserveert voor periodieke uitgaven. Om de kosten die één keer per jaar komen te kunnen betalen, verzamelt u al deze posten en deelt u ze door twaalf. Dat bedrag zet u maandelijks opzij. Vergeet ook niet te reserveren voor leuke dingen, zoals een vakantie of een diner in een restaurant.

Het huishoudboekje van miljonairs
Weet u welk uitgavenpatroon miljonairs hebben? De Amerikaan Thomas J. Stanley deed jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar miljonairs in de Verenigde Staten. Dit onderzoek geeft een buitengewoon nuchtere kijk op het huishoudboekje van de miljonair. Verreweg de meeste miljonairs hebben namelijk helemaal niet die lifestyle waarvan menigeen denkt dat die bij het miljonair zijn hoort. Geen dure auto’s of extravagante jachten. De meeste miljonairs zijn juist rijk geworden door relatief ‘gewoon’ te leven. Ze verdienen goed en verstaan de kunst om de uitgaven structureel lager te houden dan de inkomsten. Zo houden ze structureel geld over, en dat wordt weer belegd. Ze begrijpen dus exact wat de kern is van budgetteren: minder uitgeven dan er verdiend wordt en het gespaarde geld verstandig opzijzetten. Miljonairs doen dat niet eens bewust maar uit gewoonte. Het aanhouden van een financiële buffer is voor hen vanzelfsprekend. Zo ontstaat een patroon van continu sparen.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een passend budgetplan? Neem dan eens contact met ons op.

Deel dit artikel