Het coronavirus heeft de afgelopen maanden ons dagelijks leven behoorlijk veranderd. En helaas soms veel leed veroorzaakt. Niets kan dat leed tenietdoen. Maar het virus geeft ons op veel gebieden ook nieuwe inzichten. Inzichten waar we iets van kunnen en misschien wel móeten leren. Ons vakgebied is het organiseren van financiële zekerheid en daarmee financiële rust voor onze relaties. Hier helpen wij je graag bij.
Zorg voor voldoende buffers
Wat wij zien is dat het coronavirus bij veel particulieren, ZZP’ers en ondernemers heeft geleid tot financiële zorgen. Volkomen onvoorzien kunnen inkomsten zijn weggevallen. Of hangt de dreiging dat dit in de komende maanden gaat gebeuren in de lucht. Met elkaar komen we tot de ontdekking dat veel mensen onvoldoende financiële reserves hebben om dit soort calamiteiten op te vangen. Onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft aan dat maar liefst de helft van alle huishoudens op dit moment te weinig financiële buffers heeft.
Willen we leren van de ervaringen die we nu opdoen, dan komt de vraag op hoe groot zo een financiële reserve zou moeten zijn? Natuurlijk kan het antwoord op die vraag voor iedereen anders zijn. De vuistregel voor consumenten en ZZP-er is een buffer van tenminste 3 maanden. Dit betekent dat ook wanneer het inkomen helemaal wegvalt niet alleen de vaste lasten zoals huur/hypotheek, belastingen, etc., maar ook de kosten van levensonderhoud betaald kunnen blijven.
Besparen is mogelijk!
Bij alle ellende die het coronavirus met zich mee heeft gebracht, heeft het echter ook laten zien dat, als het moet, we vaak met iets minder toe kunnen. Noodgedwongen? Zeker! Maar als we goed nadenken, is besparen op onze uitgaven vaak toch nog mogelijk.
Geld opzij leggen
Het coronavirus zal op enig moment overwonnen worden. Een belangrijke les die we dan hopelijk hebben geleerd is dat we ervoor moeten zorgen dat consumenten en bedrijven over grotere financiële buffers gaan beschikken. Dat kan niet alleen via fiscale maatregelen, maar ook door bewuster te “sparen”. Door gedisciplineerd elke maand “iets” op zij te zetten.
Ondanks de lage rente zal voor de één een ouderwetse spaarrekening een goede oplossing zijn. Voor anderen kan een vorm van beleggen een beter alternatief zijn. Op de langere termijn levert beleggen namelijk een hoger rendement op dan klassiek sparen. Daarbij is het wel belangrijk dat je als individuele consument niet probeert “de beurs te verslaan” door beleggingen te kopen wanneer jij denkt dat de koers laag is. En te verkopen wanneer jij denkt dat de koers op zijn hoogtepunt is. De praktijk laat zien dat dit vaak niet de gewenste financiële zekerheid geeft. Maandelijks, in goede en slechte “beurstijden”, een vast bedrag storten, levert op de langere termijn bijna altijd een goed rendement op.
Lichamelijk- en financieel gezond blijven
Nu is het vooral zaak om lichamelijk gezond te blijven. Als we dat hebben bereikt, laten we dan ook proberen financieel gezonder te worden. Door extra te kijken naar de financiële buffers die we ieder voor ons zelf kunnen opbouwen.
Als financieel advieskantoor denken wij graag met je mee hoe je in jouw situatie hieraan kunt werken. Dat hoeft echt niet altijd te gaan om grote bedragen die je opzij moet zetten. Kleine maandelijkse reserveringen groeien door de loop der tijd ook aan tot een reserve die je financiële rust zal geven.
Wij helpen je graag op weg!
Lauwersmeer 9d
5347 JR Oss
Postbus 448
5340 AK Oss
Telefoon: 0412647855
Whatsapp: 0412647855
info@vanderaa-adviseurs.nl
verzekeringen@vanderaa-adviseurs.nl
hypotheken@vanderaa-adviseurs.nl
schade@vanderaa-adviseurs.nl